Verkleuring van kunstnagels in de zomer: oorzaken en oplossingen

Gepubliceerd op 14 juni 2023 om 22:21

Welkom bij ons eerste blogartikel. In deze blog deel ik (Dewi, eigenaresse van TEN Nail Supplies) mijn kennis, waardevolle tips en inzichten om je te helpen groeien en excelleren in je vakgebied als nagelstyliste.
In ons debuutartikel duiken we in op een actueel topic, namelijk verkleuring van de kunstnagels in de zomer.
Of je nu een ervaren nagelstyliste bent of net begint, we hopen dat onze blogs je inspireren en nieuwe inzichten biedt. Blijf ons volgen voor meer waardevolle artikelen over nagelstyling, trends en technieken. Veel leesplezier!

Met deze zomerse temperaturen kiezen klanten steeds vaker voor felle kleuren. Je hebt een prachtige set kunstnagels gezet en de klant laat een dag later weten dat de knalroze gelpolish verkleurd en vlekkerig wordt. Help! Hoe kan dit? Want je hebt immers een topcoat met UV-filter gebruikt. In deze blog leggen we je uit welke factoren verkleuring kunnen veroorzaken in de zomer en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Topcoat met UV-filter
Er zijn verschillende soorten topcoats op de markt, zo zijn er topcoats met en topcoats zonder UV-filter. Topcoats met UV-filter bevatten ingrediënten die de nagels beschermen tegen verkleuring. Vooral zomerse en felle (neon) tinten zijn gevoelig voor verkleuring door de zon. Het is dus aan te raden om een topcoat met UV-filter te gebruiken in de zomer. Een topcoat met UV-filter kun je herkennen doordat deze blauw oplicht in de uv/led lamp. Het nadeel van topcoats met UV-filter is dat deze op donkere kleuren een blauwe schijn achter kunnen laten. Het advies luidt om juist bij zwart (of andere donkere kleuren) een topcoat zónder UV-filter te gebruiken. In de beschrijving van elk product op onze website lees je of de topcoat wel of geen UV-filter bevat.
De super shiny topcoat van Lennox Lynn, de long lasting shine en de crystal shine topcoat van Cinz bevatten wél een uv filter maar geen fluorescerende stof waardoor deze niet meer blauw zal verkleuren op bijvoorbeeld een zwarte of andere donkere ondergrond.

Er zijn echter factoren die ervoor kunnen zorgen dat de gelpolish alsnog verkleurd, ondanks de beschermde topcoat met uv-filter. Hier zijn enkele mogelijkheden:

 1. Onvoldoende UV-bescherming:
  Hoewel een topcoat met een UV-filter ontworpen is om bescherming te bieden tegen UV-stralen, kunnen sommige topcoats mogelijk niet voldoende bescherming bieden. Niet alle topcoats met UV-filter hebben dezelfde kwaliteit, sommige kunnen minder effectief zijn in het blokkeren van bepaalde soorten UV-stralen. Het gebruik van hoogwaardige nagelproducten kan helpen om verkleuring van gelnagels te voorkomen. Kies voor professionele merken en vermijd goedkope producten van lage kwaliteit. Deze kunnen mogelijk ingrediënten bevatten die sneller verkleuring veroorzaken. Gelukkig hoef je aan de kwaliteit van onze producten niet te twijfelen!

 2. Blootstelling aan intense UV-stralen:
  Hoewel een topcoat met UV-filter de kans op verkleuring aanzienlijk verminderd, kan (langdurige) blootstelling aan intense zonnestralen nog steeds enige verkleuring veroorzaken. Vooral als je veel tijd buitenshuis doorbrengt zonder bescherming, bijvoorbeeld tijdens het zonnebaden, kunnen de UV-stralen de gelnagels beïnvloeden en tot verkleuring leiden. In sommige gevallen kan de intensiteit van de zonnestralen zo hoog zijn dat het zelfs een sterke UV-bescherming kan overweldigen. Vooral tijdens piekuren van zonlicht, zoals tijdens de middag, wanneer de zon het sterkst is, kunnen de UV-stralen de kunstnagels beïnvloeden en verkleuring veroorzaken, ondanks het gebruik van een topcoat met UV-filter.

  Neon kleuren zijn extra gevoelig voor uv/led licht, soms zie je zelfs direct na het uitharden van de gelpolish in de UV/LED lamp een (vlekkerige) verkleuring optreden. Deze verkleuring is gelukkig tijdelijk en trekt na enkele uren weer weg. Informeer je klant hierover om teleurstelling te voorkomen.

 3. Chemische stoffen:
  De zomer brengt vaak meer blootstelling aan chemische stoffen met zich mee, zoals chloor in zwembaden en zout in zeewater. Deze stoffen kunnen invloed hebben op de kleur en de glans van de kunstnagels. Om verkleuring te voorkomen, is het belangrijk om je handen en nagels goed te wassen na blootstelling aan deze stoffen. 

 4. Zonnebrandcrème:
  Naast UV-stralen kunnen chemische stoffen aanwezig in zonnebrandcrèmes, insecten werende middelen of cosmetica (denk bijvoorbeeld aan self-tan) ook invloed hebben op de kleur van kunstnagels en mogelijk verkleuring veroorzaken.

 5. Verouderde topcoat:
  Een topcoat met een UV-filter kan na verloop van tijd zijn beschermende eigenschappen verliezen, vooral als deze oud is of aan extreme temperaturen is blootgesteld. 

 

Om verkleuring van gelnagels in de zon te minimaliseren, zijn er aanvullende maatregelen die zowel jij als nagelstyliste en je klant kan nemen:

 • Gebruik een topcoat met UV-filter.
 • Kies voor professionele merken van hoogwaardige kwaliteit.
 • Beperk de blootstelling aan direct zonlicht, vooral tijdens piekuren.
 • Was de handen na het aanbrengen van zonnebrandcrème, insect werende middelen en cosmetica als self-tan.
 • Was de handen na een duik in het zwembad of in de zoute zee.
 • Controleer regelmatig de houdbaarheidsdatum van je topcoat en vervang deze indien nodig.
 • Onderhoud en verzorg je nagels regelmatig om ze gezond en sterk te houden.

   

  Conclusie:
  Hoewel het gebruik van een topcoat met een UV-filter essentieel is in de zomer, zijn er ook andere factoren en oplossingen die kunnen helpen om verkleuring van gelnagels in de zomer te voorkomen. Blootstelling aan zonlicht, chemische stoffen, gebrek aan verzorging en het gebruik van nagelproducten van lage kwaliteit kunnen allemaal bijdragen aan verkleuring. Door de nagels op tijd bij te laten werken, blootstelling aan schadelijke stoffen te verminderen en hoogwaardige nagelproducten te gebruiken, kan je klant genieten van prachtige en langdurig glanzende kunstnagels gedurende de zomermaanden.

  Product advies:
  Twijfel je over welke producten je het beste aan kunt schaffen? We adviseren je graag! Je kunt ons bereiken per mail of via Instagram of Facebook.


  Screenshot this!
  Maak een screenshot van deze blog of deel de link op je sociale media kanalen om je klanten te informeren over het behoud van mooie kunstnagels tijdens de zomermaanden. Vergeet ons @tennailsupplies niet te taggen.

  Wat vond je van onze eerste blog? Laat het weten in de reacties hieronder.

  Copyright © [2023] [Dewi Brouwer - TEN Nail Supplies]. Alle rechten voorbehouden.

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Melissa D
  een jaar geleden

  Bedankt voor deze info! Erg nuttig.

  Ilse Eggink
  een jaar geleden

  Super Leuk en nuttig!

  Natascha B.
  een jaar geleden

  Nuttige informatie voor mij als hobbyist!

  Helga Kiers
  een jaar geleden

  Dank voor de info.

  Ellen Kuijper
  een jaar geleden

  Top.bedankt voor de info

  Melissa van der Graaff
  een jaar geleden

  Erg nuttige info!! bedankt!